Introduktion - stigande globala temperaturer påverkar arbetsmiljön
Det är väl dokumenterat att stigande globala temperaturer och extremväder påverkar arbetsmiljön och ökar risken för värmestress bland arbetare. Det gäller speciellt för de som utför kroppsarbete, som till exempel arbetare inom jordbruk och byggbransch. Den ökade risken för värmestress kan leda till allvarliga hälsoeffekter som uttorkning, värmeslag och i värsta fall kronisk njursjukdom. Att förstå dessa risker och sätta in lämpliga åtgärder för att skydda arbetare blir allt viktigare i ljuset av de pågående klimatförändringarna.
Innehåll
Under webbinariet kommer du få lära dig mer om mekanismerna bakom den kroniska njursjukdom som kan drabba kroppsarbetare som arbetar i hög värme. Du kommer också få information om vilken relevans värmestress på arbetet har eller kan komma att få i Sverige med stigande temperaturer. Vi kommer dessutom titta på hur insatser kan designas för att förebygga värmestress på arbetet för kroppsarbetare.
Målgrupp
Webbinariet vänder sig till personer som ansvarar för arbetsmiljön, såsom chefer eller stöttande funktioner såsom HR, företagshälsovården och andra som intresserar sig för arbetsmiljö och förbyggande insatser.
Medverkande
Om föreläsaren
Läkaren och forskaren Erik Hansson arbetar med att utveckla och utvärdera insatser för att förebygga värmestress på arbetsplatser. Hans forskning fokuserar på värmeexponering i arbetet och dess koppling till kronisk njursjukdom, framförallt bland arbetare med tunga fysiska jobb.
Anmälan och övrigt
Skicka in din intresseanmälan så kontaktar vi dig när anmälan öppnar! Webbinariet är kostnadsfritt.
Webbinarieserien "Hur möter vi utmaningarna i framtidens arbetsliv?"
Det här webbinariet ingår i en serie där CAMM presenterar forskningsbaserad kunskap om några av de stora kommande utmaningarna i svenskt arbetsliv. Vi kommer att prata om vilka risker som finns, vilka effekter de kan få på arbetstagarnas hälsa och vilka åtgärder som kan förbygga risker och ohälsa.