- Våra ämnesområden
-
Våra projekt
- Ambient Exposomdatabas: Tillgång till Miljöexponeringsdata för Riskbedömning och Forskning
- AMOSH – Algorithmic management and organizational safety and health
- ATOHS: Arbetstider och Hälsa i Sjukvården
- Bedömning av trafikflöden på små vägar
- Coronavirus ur ett folkhälsoperspektiv; riskfaktorer för Covid-19, immunitet och långsiktiga hälsoeffekter
- Ett hållbart arbetsliv för äldre
- Green Metal Waste
- Healthyshiftwork
- Hälsosamma omgivningsmiljöer
- iErgonomics – sakernas internet för ett hållbart arbetsliv
- Miljöhälsa på karta
- Objektiva metoder att skatta fysisk belastning
- Projektarkiv
- Råd från läkare till arbetsgivare om åtgärder för att underlätta arbetsåtergång vid psykisk ohälsa
- Sexuella trakasserier inom besöksnäringen
- Sotpartiklar - exponering och hälsorisker
- Stockholms Miljöhälsoprogram – God och jämlik miljöhälsa i en hållbar stad
- Bamse-projektet
- Elevhälsoportalen
- Forskning
- Försäkringsmedicin
- Instrumentuthyrning
- JobbaFrisk
- JobbaFriskNPF
- Nyhetsbrev
- Vår verksamhet
- Våra projekt
- Befintlig sida: Råd från läkare till arbetsgivare om åtg...
Råd från läkare till arbetsgivare om åtgärder för att underlätta arbetsåtergång vid psykisk ohälsa - FARM (FAcilitating Return to work using Medical certificates)
När en anställd blir sjukskriven står arbetsgivaren inför utmaningen att vidta åtgärder som kan förkorta sjukfrånvaron. Detta kan vara svårt vid psykisk ohälsa där till exempel lämpliga arbetsanpassningar ofta är svåra att identifiera. Syftet med projektet är att undersöka hur sjukintyget kan användas för att ge arbetsgivare råd om åtgärder på arbetsplatsen som kan underlätta återgång i arbete. Resultaten kan bland annat bidra till att skapa bättre förutsättningar för arbetsåtergång vid psykisk ohälsa.

Kontakta oss
Vi söker kontakt med chefer med erfarenhet av att ha anställda sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Projektet samlar in åsikter via intervjuer med chefer och läkare för att bidra till bättre kommunikation och samverkan.
Intresserad?
Kontakta Åsa Chaikiat Ståhl:
Bakgrund
När en anställd blir sjukskriven är arbetsgivaren ansvarig för att vidta åtgärder, till exempel arbetsanpassningar, för att underlätta arbetsåtergång. Det kan dock vara en utmaning för många arbetsgivare att avgöra vilka åtgärder som är lämpliga, särskilt vid psykisk ohälsa. Information från sjukvården kan ge vägledning, men idag är förutsättningarna för samverkan bristfälliga. Ofta är sjukintyget den enda kontakten mellan arbetsgivare och läkare.
Syfte
Projektets övergripande syfte är att undersöka hur sjukintyget kan användas för att ge arbetsgivare råd som kan underlätta för dem att genomföra åtgärder på arbetsplatsen som främjar återgång i arbete vid psykisk ohälsa.
Vi kommer att undersöka:
- Hur vanligt det är att läkare i sjukintyget ger råd till arbetsgivaren om åtgärder som kan göra det lättare för patienter med psykisk ohälsa att återgå i arbete och om råden ges i olika utsträckning för olika grupper.
- Vilka råd arbetsgivare önskar från sjukvården för att genomföra åtgärder vid psykisk ohälsa.
- Vilka möjligheter läkare har att ge sådana råd som arbetsgivaren efterfrågar och hur läkare ser på denna uppgift.
Så kommer vi att jobba
Projektet består av tre delstudier. I delstudie 1 kommer data från Försäkringskassans läkarintygsregister att analyseras utifrån frågeställningar om användandet av ruta 10 i dokumentet Läkarintyg för sjukpenning. I denna ruta kan läkaren ange åtgärder som skulle kunna göra det lättare för patienten att återgå i arbete. I delstudierna 2 och 3 genomförs semistrukturerade intervjuer med arbetsgivarrepresentanter respektive läkare i primärvården. Intervjuerna analyseras med tematisk metod.
Så kan resultaten användas
Resultaten kommer att användas för att utveckla rekommendationer så att läkare på bästa sätt kan ge råd till arbetsgivare om åtgärder på arbetsplatsen som kan underlätta arbetsåtergång vid psykisk ohälsa. Resultaten kommer till exempel ge underlag för undervisning i försäkringsmedicin på kurser för AT-, BT- och ST-läkare samt på läkarprogrammet. Resultaten kan även användas av Försäkringskassan i sitt arbete att göra läkarintygen mer ändamålsenliga.
Medverkan och finansiering
Projektet finansieras av AFA och bedrivs i samarbete med Arbetsmedicinska enheten, Institutet för miljömedicin (IMM), Karolinska Institutet (ki.se) under 2025-2027.
Kontakt
Hör gärna av dig om du vill veta mer om projektet:
Katarina Kjellberg, e-post: Katarina.kjellberg@ki.se
Magnus Linnarud Johansson, e-post: Magnus.linnarud-johansson@regionstockholm.se
Åsa Chaikiat Ståhl, e-post: Asa.chaikiat.stahl@ki.se
Annika Lindahl Norberg, e-post: Annika.Lindahl.Norberg@ki.se
2025-05-27