Rapporten bygger på intervjuer där sjuksköterskor och barnmorskor berättat om vad nattarbete innebär för dem. Syftet var att bidra med kunskap som kan användas för att möjliggöra att natt- och skiftarbete ska kunna kombineras med god hälsa, motivation och engagemang.
Inte oväntat var möjligheten till återhämtning ett viktigt område, då nattarbete är nära samman kopplat med efterföljande trötthet. Resultaten pekar mot att individuella psykologiska, biologiska och sociala variationer kan påverka vad som är ett optimalt schema.
Nattarbetets effekter på livet utanför arbetet var ett annat område där återhämtning hade stor betydelse.
Nattarbete handlar dock inte bara om trötthet och återhämtning. En av de viktigaste pusselbitarna i nattarbetets karaktär är kravet på stor självständighet, som – om förutsättningarna är de rätta – har möjlighet att öka arbetstillfredsställelsen och bidra till en berikad arbetssituation. Under sämre förutsättningar, ofta handlar det om begränsad bemanning, kan kravet på självständighet istället medföra stress och oro för patientsäkerheten och upplevelsen av att vara ensam om ett alltför stort ansvar.
Rapporten bygger på 29 intervjuer som gjordes med sjuksköterskor och barnmorskor i Region Stockholm under hösten
2018 och våren 2019.