En rapport baserad på gruppintervjuer med boende i Järvafältet för att ta reda på mer om vilka hinder som kan finnas mot att följa råd om att hålla avstånd, undvika att åka kollektivt, minska fysiska och sociala kontakter och att skydda äldre.
Vi ville också ta reda på vilka sätt invånarna själva använder för att minska smittspridningen, samt vilka aspekter de själva ville framhålla som viktiga.
Sammanfattningsvis bekräftar gruppintervjuerna att flera konkreta omständigheter kopplade till socioekonomisk utsatthet påverkar möjligheten att följa smittskyddsråd under pandemin. Samtidigt anpassade sig intervjupersonerna utifrån sina egna erfarenheter och färdigheter och hade beredskap för att hjälpa varandra. Detta bidrog till områdets förmåga att hantera situationen.
Vår slutsats är att myndigheternas krisinformation snabbare behöver anpassas till befolkningsgrupper med olika livsvillkor, till exempel grupper i socioekonomiskt utsatta områden. Parallellt med framtagande av krisinformationen efterlystes konsekvensanalyser utifrån perspektivet jämlik hälsa. Det kan innebära bredare samhälleliga beslut som utökad kollektivtrafik, ersättningsmöjligheter vid utebliven förvärvsinkomst, kompensatoriska åtgärder då exempelvis fysisk undervisning ställs in och ett utökat ansvarstagande från fastighetsägare.