Forskare och byggföretag samarbetar för bättre organisatorisk och social arbetsmiljö i byggbranschen
Psykisk ohälsa ökar inom byggbranschen internationellt och det finns studier som pekar på att det är ett växande problem även i Sverige. Nu startar ett nytt forskningsprojekt där forskare ska jobba tillsammans med flera stora byggföretag för att ta fram riktlinjer för en bättre organisatorisk och social arbetsmiljö. Dessutom ska den psykiska hälsan inom byggbranschen kartläggas.
Det finns idag väldigt lite forskning om psykisk ohälsa inom svensk byggindustri. De få studier som finns visar att det är ett växande problem. I en europeisk studie rapporterade till exempel 74 % av de tillfrågade i byggbranschen i Sverige att de jobbade under tidspress, vilket kan jämföras med EU-genomsnittet på 47 %.
− En del i det här projektet är att studera hur vanligt det är med psykisk ohälsa i branschen och ifall det finns skillnader mellan tjänstemän och yrkesarbetare och mellan stora och små företag. Sen kommer vi också att titta på hur föreskriften om Organisatorisk och Social Arbetsmiljö (OSA) används i dag och vad som har fungerat och inte fungerat, säger Emma Cedstrand, psykolog på Centrum för arbets- och miljömedicin och forskare vid Karolinska Institutet.
Projektets slutmål är att ta fram konkreta riktlinjer för hur olika grupper inom byggbranschen kan arbeta för att förbättra den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.
Samarbete med byggföretag ökar chansen att resultaten kommer till nytta
En viktig del i projektet är att forskarna samarbetar med några av Sveriges största byggföretag; Skanska, PEAB, NCC och JM. Samarbetet gör det möjligt för forskarna att genomföra enkätundersökningar och intervjuer med byggchefer, arbetsledare och byggarbetare på arbetstid. Företagen bidrar också med sitt perspektiv på vad som är möjligt att genomföra och inte när det gäller de riktlinjer för organisatoriskt och socialt arbetsmiljöarbete som projektet ska resultera i.
− Genom att involvera de här företagen från början ser vi till att studiens resultat blir användbara och relevanta för de som arbetar i branschen och att riktlinjerna är anpassade tillbyggbranschens förutsättningar. Dessutom kommer företagen vara med och sprida resultaten. Det gör det mycket mer sannolikt att de faktiskt kommer till nytta, säger Emma Cedstrand.
Mer kunskap om hur arbetsgivare kan arbeta konkret med OSA
När Pernilla Törnros, hälsochef Skanska Sverige, får frågan om varför företaget valt att delta i projektet svarar hon att det behövs mer kunskap om hur arbetsgivare kan arbeta konkret med OSA utifrån byggbranschens specifika förutsättningar.
− Vi gör mycket inom arbetsmiljöområdet redan idag. Ändå ser vi sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa och utmattning. Vi behöver bli mer träffsäkra i våra insatser. Genom att medverka i projektet hoppas vi på att få ännu bättre kunskap om oss som bransch. Vad som är extra belastande för den psykiska hälsan och hur vi på bästa sätt får vårt OSA-arbete konkret och handfast på våra arbetsplatser. Att genom projektet kunna få gemensamma riktlinjer för oss som bransch kommer att hjälpa till att skapa de bästa förutsättningarna för ett hållbart arbetsliv.
Referensgrupp ska bidra till ytterligare spridning
Utöver de medverkande företagen finns också en referensgrupp knuten till projektet som består av Byggnads, Ledarna, Byggföretagen, Håll Nollan och Arbetsmiljöverket. Även här är tanken att de ska bidra till att de riktlinjer forskarna tar fram blir relevanta och användbara och att de får den spridning som krävs för att göra kunna skillnad för den psykiska hälsan i branschen.
Projektet finansieras av AFA Försäkringar och kommer att pågå till och med 2027.
Foto: Tomas Ärlemo
Publicerad 2024-12-02
Senaste nyheterna
- Lapptest ger svar på vad som orsakar kontaktallergin
- Nya mätmetoden ”Smarta kläder” kan förebygga skadlig belastning i fysiskt tunga jobb
- Kan hälso- och sjukvården bli en del av lösningen på klimatkrisen?
- Nationellt möte om hur människor påverkas av miljöfaktorer
- Test av stockholmares lungfunktion under Kulturfestivalen och Bilfria helger på Sveavägen
- Så kan chefer jobba mer framgångsrikt med arbetsanpassning vid psykisk ohälsa
- Vilka risker finns det med nanomaterial i arbetsmiljön?
- Prismaluppar kan minska nackbesvär hos kirurger
- Nuvarande gränsvärde för kvartsdamm skyddar inte tillräckligt mot cancer visar ny översikt
- Allergiförebyggande arbete ger bättre vardag för barn och unga med allergi