Så kan chefer jobba mer framgångsrikt med arbetsanpassning vid psykisk ohälsa
Arbetsanpassning vid psykisk ohälsa hos medarbetare är en komplex utmaning för chefer. En ny rapport från Centrum för arbets- och miljömedicin (CAMM) lyfter fram flera svårigheter och ger förslag på hur dessa kan hanteras. Återkommande i rapporten är hur viktigt det är att chefer får rätt och tillräckligt stöd för att kunna möta de olika utmaningarna.
− Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige idag. För att förebygga sjukfrånvaro betonar lagstiftningen hur viktigt det är med arbetsanpassning men många arbetsgivare upplever att anpassning vid psykisk ohälsa är väldigt svårt. Vårt mål med det här projektet har varit att undersöka närmare vilka utmaningar som finns och hur man kan hantera dem som arbetsgivare eller chef, säger Annika Lindahl Norberg, psykolog på CAMM och en av författarna till rapporten.
Vad är arbetsanpassning?
Arbetsanpassningen är en individuell åtgärd som arbetsgivaren kan göra i den fysiska, organisatoriska eller sociala arbetsmiljön med syftet att undvika sjukfrånvaro eller underlätta återgång i arbetet efter sjukfrånvaro. Avsikten är att arbetsuppgifter och arbetsmiljö ska anpassas så mycket som behövs för att en den aktuella arbetstagaren ska kunna fortsätta att utföra sina arbetsuppgifter.
En arbetsanpassning kan exempelvis handla om:
- ändrade arbetstider,
- anpassning av arbetsuppgifter,
- socialt stöd,
- personligt anpassad skyddsutrustning.
Källa: Arbetsmiljöverket
Att tala om det svåra
Att prata om psykisk ohälsa är ofta svårt och det påverkar hela arbetsanpassningsprocessen, från tidiga signaler till återgång i arbete. Samhällets normer om psykisk ohälsa kan göra det svårt för en medarbetare att vara öppen i kommunikationen med chefen. Det kompliceras ännu mer av att det är stor skillnad mellan vad som står på spel för de båda parterna.
− Det finns många organisationer som arbetar för öppenhet i samtal om psykisk ohälsa. Samtidigt bör man vara medveten om att normer är starka. Därför är det också viktigt att ha respekt för att personer inte alltid är bekväma med att tala om sin egen psykiska hälsa, säger Annika Lindahl Norberg.
Chefsstöd ska finnas tillgängligt för alla chefer som är osäkra på hur man ska nå fram till en medarbetare med psykisk ohälsa. Sådant stöd kan finnas hos HR-avdelningen eller företagshälsovården. Chefens egen chef kan också vara en viktig samtalspartner.
Vad ska anpassas – och hur mycket
Det första steget i att avgöra vad i arbetet som ska anpassas och i vilken utsträckning är att ta reda på vad medarbetaren har för behov och förmåga. Vanligtvis försöker chefen avgöra det i dialog med medarbetaren. Här finns speciella dialogverktyg som kan vara till hjälp varav vissa går att hitta på nätet. Ibland är det dock svårt för medarbetaren att beskriva vilka arbetsuppgifter som fungerar bra och vilka som påverkar hälsan negativt. Information om arbetsförmågan kan finnas i sjukintyget. Chefen kan också be om stöd från en rehabiliteringskoordinator eller från företagshälsovården.
− En chef ska inte behöva känna sig ensam med det stora ansvaret. Finns det en rehabkordinator är det en jättestor hjälp och ibland finns det möjlighet till ett trepartsmöte mellan medarbetaren, vården och arbetsgivaren. Företagshälsovården är också en jättebra resurs här. De kan bidra med mer omfattande insatser än hälso- och sjukvården har möjlighet att göra, till exempel ge konkreta förslag på anpassningar av arbetet, säger Annika Lindahl Norberg.
I rapporten kan du läsa om mer detta och andra utmaningar när det gäller arbetsanpassning vid psykisk ohälsa (pdf)
Om rapporten
Rapporten är baserad på intervjuer med chefer och personer som arbetar med chefsstöd inom både offentlig och privat sektor. Totalt intervjuades 20 personer, varav åtta var chefer och tolv arbetade med chefsstöd. Dessa representerade 15 olika medelstora och stora organisationer.
Projektet ”Arbetsplatsprevention vid psykisk ohälsa” finansierades med medel från Uppdrag Psykisk Hälsa.
Foto: Yanan Li
Publicerad 2024-09-24