Man arbetar nära dammande cementblandare.

Vilka risker finns det med nanomaterial i arbetsmiljön?

Är nanomaterial farliga? Hur exponeras man? Kan man skydda sig? Mattias Sjöström, certifierad yrkeshygieniker på Centrum för arbets- och miljömedicin (CAMM), svarar på några korta frågor om nanomaterial.

Missa inte vårt webbinarium om risker med nanomaterial i arbetet den 8 oktober.


Vad är nanomaterial och varför framställs dom?


− Det är material som innehåller grundstenar som är mindre än 100 nanometer stora. De utgörs alltså av väldigt väldigt små partiklar och det gör att ett ämne kan få andra egenskaper än normalt. Nanomaterial framställs i huvudsak för att man vill utnyttja de här speciella egenskaperna, som kan  vara elektriska, optiska, magnetiska, kemiska eller mekaniska. Vi hittar nanomaterial  i många olika typer av produkter idag, till exempel i färg, kosmetika, textilier, sportredskap och elektroniska produkter. Det blir också allt vanligare i byggsektorn där man exempelvis blandar nanomaterial i betong vilket ger ett hårdare men samtidigt lättare material.

Vad vet vi idag om riskerna med nanomaterial?


− Många av risker som har undersökts kopplat till arbetsmiljön handlar om nanopartiklar i damm. Partiklarna i nanomaterial är så små att om du andas in dem kan de passera förbi flimmerhåren i luftrören och komma väldigt långt ner i lungorna. Det kan bland annat betyda att våra lungor inte klarar av att transportera upp dem igen som de gör med grövre damm. En farhåga har varit att nanopartiklarna ska kunna passera igenom lungorna och in i blodbanan. Det har gjorts forskning på något större partiklar där det inte har skett men gällande nanomaterial vet vi inte än. Det finns också nanomaterial i produkter vi använder på huden – till exmpel i kosmetika och vissa solskyddsprodukter. Där har det funnits en liknande oro som vid inandning för att nanopartikarna skulle kunna färdas genom huden och in i blodbanan och vidare ut i kroppen. När det här har undersökts har forskarna inte kunnat visa att så har skett. Men det finns fortfarande mycket vi inte vet om nanomaterial och mer forskning behövs.

Vilka rekommendationer finns kring hanteringen av de här materialen idag?


− Än så länge finns ingen särskild lagstiftning som gäller enbart för nanomaterial, men nanomaterial täcks in av allmänna kemikalieregler för kemiska produkter och varor. Det innebär att farliga egenskaper hos alla former av ett ämne, även nanoformerna, måste bedömas för att kunna visa att användningen är säker. Det här är ju ett relativt nytt område där det pågår väldigt mycket forskning, Både kring själva framställningen av nya nanomaterial och kring riskerna med de material man redan har.

Vad kan det här innebära för en arbetsgivare som vill undvika att arbetstagare utsätts för risk?


− Som jag nämnde tidigare så handlar det ofta om risker vid inandning av nanopartiklar. I de fall där det har gått att se att det finns ökad risk för negativa hälsoeffekter så är de riskerna väldigt lika de som finns har för vanligt damm. Säg att du har en säck med pulver som dammar, till exempel cement som du häller i en betongblandare. Risken du utsätts för om det finns nanomaterial i cementen är då snarlik den du får om det inte är det. Rekommendationerna är också desamma. Undvik i mesta möjliga mån situationer där det finns risk för att det bildas damm som den som arbetar med materialet kan andas in. Till exempel, ska du använda nanomaterial så gör det i lösningsform i stället. Blanda den maskinellt och transportera vätskan till applikationen i stället för att använda torrt material. Och går det inte att undvika exponering så använd skyddsutrustning.

Vill du veta mer?

 

Anmäl dig till webbinariet ”Nanomaterial – Hur farligt är det och finns det risker i arbetsmiljön?” den 8 oktober kl.12- 12.45 med Mattias Sjöström. 

Läs mer och anmäl dig här


Foto: Andy Dean

Publicerad 2024-09-24