HÄMI-mötet i Umeå 2024.

Nationellt möte om hur människor påverkas av miljöfaktorer

Den 2 oktober hölls det nationella mötet inom den hälsorelaterade miljöövervakningen (HÄMI) i Umeå. En av dagens punkter var Centrum för arbets- och miljömedicins (CAMM) presentation av resultat från en studie om hur barns mentala hälsa påverkas av olika miljöfaktorer.

HÄMI-mötet arrangeras vartannat år av Naturvårdsverket tillsammans med ett universitet knutet till de arbets- och miljömedicinska klinikerna, i år Umeå Universitet. Bland deltagarna finns personer som arbetar med miljörelaterad hälsa inom myndigheter, kommuner, länsstyrelser, universitet och andra verksamheter. Temat för årets möte var människors exponering för olika miljöfaktorer som till exempel luftföroreningar, buller och kemikalier och resultat från aktuella projekt presenterades.  

Syftet med HÄMI) är att övervaka miljöfaktorer som kan påverka människors hälsa för att till exempel kunna ge råd kring riskbedömningar och följa upp miljömål som ”Frisk Luft”. Det kan till exempel handla om att mäta olika gruppers exponering för yttre miljöfaktorer. CAMM har länge varit en viktig aktör i HÄMI-samarbetet där vi utför projekt i  samarbete med  Institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet, säger Anne-Sophie Merritt, enhetschef för Miljömedicin på CAMM som deltog vid mötet. 

Hur påverkas barns mentala hälsa av miljön? 

Från CAMM presenterades en studie om hur barns välmående och mentala hälsa påverkas av bland annat luftföroreningar, buller och tillgång till grönområden. I studien analyserades data från miljöhälsoenkät 2019 tillsammans med exponeringsmodelleringar för buller, luftföroreningar och grönska i Göteborg, Stockholm, Umeå, Uppsala, Linköping och Malmö. Resultaten visade bland annat att: 

  • De allra flesta har grönområden inom gångavstånd från bostaden men luftföroreningar och vägtrafikbuller påverkar besöksfrekvensen. 
  • En mycket stor andel bor i områden med relativt höga luftföroreningshalter och vägtrafikbuller som varierar mellan olika städer. 
  • De som inte har fönster mot tyst sida bor oftast i områden med högre luftföroreningshalter och vägtrafikbuller.
  • De 12-åringar som har svårt att göra läxor, svårt att somna och bli väckta bor i områden där en större andel luftföroreningshalter och vägtrafikbuller ligger över hälsorelaterade riktvärden. 

Rapporten från studien kommer att publiceras vid årsskiftet. 

I Stockholm pågår just nu HÄMI-projektet Cancerframkallande ämnen i tätortsluft. 

Läs mer här: HÄMI 2024 – program 2 oktober (umu.se) 

Det här är HÄMI

Naturvårdsverkets programområde för hälsorelaterad miljöövervakning (HÄMI) ska långsiktigt övervaka miljöfaktorer som kan påverka människors hälsa. Det görs genom uppskattningar och mätningar av människors exponering för hälsofarliga ämnen i miljön och analyser av kopplingen mellan miljöexponeringar och hälsoeffekter. Det finns sex delprogram inom HÄMI varav ett är ”Luftföroreningar – exponeringsstudier”. 

 

Publicerad 2024-11-05