Nya mätmetoden ”Smarta kläder” kan förebygga skadlig belastning i fysiskt tunga jobb
Smarta kläder är en ny metod för att mäta fysisk belastning som bygger på sensorer som integreras i arbetskläderna. Nu startar ett projekt där forskare från Karolinska Institutet, KTH och Centrum för arbets- och miljömedicin med flera ska vidareutveckla metoden och göra den mer tillgänglig. Ett viktigt mål är att Smarta kläder ska kunna användas till nytta för yrkesgrupper som ofta drabbas av besvär på grund av fysiskt tunga jobb.
− Vi vill bidra till en mer jämlik arbetsrelaterad hälsa, säger Ida Rhen, säger Ida-Märta Rhen, ergonom på Centrum för arbets- och miljömedicin (CAMM) och en av forskarna bakom projektet.
− Tack vare Smarta kläder är det idag möjligt att göra tillförlitliga mätningar av fysisk belastning i arbetet som inte heller kräver att du är ergonom. I projektet kommer vi att testa tekniken på utvalda grupper och använda återkopplingen från användarna för att utveckla tekniken vidare och göra den ännu mer användaranpassad.
Lär sig arbeta rätt redan under utbildningen
Undersköterskor och byggarbetare utgör nära tio procent av arbetsstyrkan i Sverige och är bland de yrkesgrupper där kvinnor respektive män oftast drabbas av belastningsrelaterade besvär. En av de viktigaste målgrupperna i projektet är därför yrkeslärare på undersköterske- och byggprogrammen.
− Tanken är att yrkeslärarna ska kunna använda Smarta kläder för att göra eleverna medvetna om sin arbetsteknik Om de lär sig att arbeta på rätt sätt redan under utbildningen gör vi en stor insats både för en minskad fysisk belastning och en mer jämlik arbetsrelaterad hälsa på sikt, säger Ida-Märta Rhen.
Så fungerar Smarta kläder
”Smarta kläder”-tekniken utgörs av ett trådlöst system i form av en T-shirt med integrerade sensorer. Systemet kan automatiskt samla in, analysera och riskbedöma belastningar i överkroppen (rygg, axel/arm och hand). Metoden bygger på att sensorerna mäter arbetsställningar och rörelser och sedan skickar data till en app, där informationen analyseras och presenteras.
Den här metoden ger säkrare resultat och kräver mindre tid och tränad expertis för att bedöma fysisk belastning än traditionella bedömningar baserade på observation. Dessutom ger kläderna direkt feedback – i form av vibrationer – om användaren hamnar i en belastande position. Det gör att den också kan användas för egenträning av arbetsteknik.
Viktigt verktyg för företagshälsovården
En annan viktig målgrupp är ergonomer inom företagshälsovård som kan använda tekniken i sitt arbete med riskbedömningar och arbetsförmågebedömningar.
− Smärta, trötthet och andra fysiska problem som uppstår på grund av fysisk belastning i arbetet är en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning i Sverige idag. Här har företagshälsovården en stor uppgift och de har länge efterfrågat mer tillförlitliga och användarvänliga metoder för att mäta fysisk belastning, säger Ida-Märta Rhen.
Om projektet ”iErgonomics - Sakernas internet för jämlik arbetshälsa”
”iErgonomics - Sakernas internet för jämlik arbetshälsa” startade i mars 2024 och pågår fram till september 2026, och finansieras av Vinnova med medfinansiering av AFA . Målet är att tekniken ska kunna användas inom både utbildning, praktiskt arbetsmiljöarbete och fortsatt forskning. Projektet är en fortsättning på det Vinnova-finansierade projektet ”iErgonomics – Sakernas internet för ett hållbart arbetsliv”, där fokus låg på att ta fram en helhetslösning för att mäta och riskbedöma fysisk arbetsbelastning med Smarta kläder.
I projektet samverkar forskare inom KTH, KI, CAMM, AMM Uppsala, Högskolan i Borås med yrkeslärare inom Linköpings kommun (gymnasieskola), och produktutvecklare/forskare inom teknikföretaget Wergonic.
Foto: Toppbild - Yanan Li, bild faktaruta - Ida-Märta Rhen
Publicerad 2024-11-28