Arbetsgivaren har alltid huvudansvaret för arbetsmiljön men uppgifter kan delegeras. Företagshälsovården är en oberoende expertresurs som ska anlitas om arbetsgivaren själv inte kan hantera sitt arbetsmiljöarbete (1, 2).
Kvinnlig läkare med patient. Bearbetad AI illustration med en futuristisk känsla till Arbetshälsorapporten 2024 i en svart och beige färgskala.
Enligt Arbetsmiljölagen har anställda rätt till en bra arbetsmiljö och att sjukdomar och olycksfall i arbetet ska förebyggas och undvikas. Arbetsförhållandena ska anpassas efter de anställdas förutsättningar både för att skapa en bra arbetsmiljö och för att sjukskrivna ska återfå arbetsförmågan och kunna börja arbeta igen efter sjukskrivningar som varat en längre tid.
Företagshälsovården arbetar med att förebygga och undanröja hälsorisker på arbetsplatser (3). De bistår också i arbetet kring rehabilitering av sjukskriven personal. Nationella data från 2021 (personer i åldern 16-64 år) visar att 61 procent bland män och 59 procent bland kvinnor har tillgång till företagshälsovård genom arbetet. Tillgången är lägre i yngre åldrar, särskilt bland kvinnor (32 procent) (4). Arbetsgivarna måste därför informera om vilka som är ansvariga på arbetsplatsen, och vem som har befogenhet att göra arbetsmiljön bättre, så att arbetstagarna vet vilka de ska vända sig till. Arbetsgivaren ska också informera om vilka som är arbetsplatsens skyddsombud.
Våra resultat visar att i Stockholms län ökar kunskapen om vem som har arbetsmiljöansvar med ålder medan tillgång till företagshälsovård minskar med ålder (Figur 27). En större andel som är födda utanför Norden har kunskap om vem som har arbetsmiljöansvar medan födda i Norden i något större utsträckning rapporterar att de har tillgång till företagshälsovård. Kunskap om arbetsmiljöansvarig på arbetsplatsen varierar inte med utbildningsbakgrund, medan andelen som rapporterar att de har tillgång till företagshälsovård är högre ju högre utbildning man har. En något lägre andel bland tidsbegränsat anställda än tillsvidareanställda rapporterar att de känner till vem som har arbetsmiljöansvar. Däremot är det en stor skillnad mellan tillsvidareanställdas tillgång till företagshälsovård som är cirka 70 procent och tillgången bland tidsbegränsat anställda som är knappt 50 procent (Figur 27).
Figur 27. Andelar som upplever tydlighet kring arbetsmiljöansvar på arbetsplatsen respektive har tillgång till företagshälsovård bland män och kvinnor i olika åldersgrupper, och med olika födelseland, utbildningsnivå och anställningsform i Stockholms län (källa: Region Stockholms folkhälosenkät 2021).
Figur 27 visar andelar som rapporterar att det är tydligt vem som har arbetsmiljöansvar på arbetsplatsen respektive har tillgång till företagshälsovård i relation till åldersgrupp, födelseland, utbildning och sysselsättning. Informationen är hämtad från Region Stockholms folkhälsoenkät 2021. Av figuren framgår att tydlighet kring arbetsmiljöansvar på arbetsplatsen ökar med ålder, är höge bland de som är födda utanför än i Norden, skiljer sig inte med utbildningsnivå och är lägst bland de med tidsbegränsade anställningar. Lägst tillgång till företagshälsovård rapporterar de som är 65 år eller äldre jämfört med yngre åldersgrupper, de som har grundskola som högsta utbildning jämfört med de med gymnasie- och högskoleexamen, och de med tidsbegränsade anställningar och egenföretagare jämfört med tillsvidareanställda.
Kunskap om arbetsmiljöansvar i olika yrkesgrupper
Högsta andelar med anställda som rapporterar att det inte är klart och tydligt vem som har arbetsmiljöansvar finns såväl bland låg- som högkvalificerade yrkesgrupper (Figur 28). De yrkesgrupper med högst andelar (45–46 procent) var: ”matematiker, aktuarier och statistiker”, samt ”andra specialister inom hälso- och sjukvård”. Även ”handpaketerare och andra fabriksarbetare”, “designer och formgivare” samt ”vårdbiträden” har mer än 42 procent som rapporterar om otydligt arbetsmiljöansvar (Figur 28).
Figur 28. Andelar som rapporterar att det inte är klart och tydligt vem som har ansvar för arbetsmiljöarbetet på sin arbetsplats i olika yrkesgrupper i Stockholms län (källa: Region Stockholms folkhälosenkät 2021).
Figur 28 visar de 20 yrkesgrupperna som har de högsta andelarna som rapporterar att det inte är klart och tydligt vem som har ansvar för arbetsmiljöarbetet på arbetsplatsen. Informationen är hämtad från Region Stockholms folkhälsoenkät 2021. Av figuren framgår att såväl yrkesgrupper med höga som låga kvalifikationskrav rapporterar att det inte är klart och tydligt vem som har ansvar för arbetsmiljöarbetet på arbetsplatsen. Högst andel rapporterar matematiker, aktuarier och statistiker bland vilka 46 % rapporterar att de inte känner till vem som är arbetsmiljöansvarig.
Tillgång till företagshälsovård i olika yrkesgrupper
Majoriteten av de yrkesgrupper där anställda rapporterat att de inte har eller inte vet ifall de har företagshälsovård har låga utbildningskrav. Störst andelar finns bland ”djuruppfödare och djurskötare”, ”kassapersonal” samt ”hovmästare, servitörer och bartendrar” där cirka tre fjärdedelar rapporterar avsaknad av eller okunskap om ifall de har företagshälsovård på arbetsplatsen. Bland ”fotografer, dekoratörer och underhållningsartister med flera” är det också tre fjärdedelar som rapporterar på samma sätt om tillgång till företagshälsovård (Figur 29).
Figur 29. Andelar som inte har eller vet ifall de har företagshälsovård genom sitt arbete, i olika yrkesgrupper i Stockholms län (källa: Region Stockholms folkhälosenkät 2021).
Figur 29 visar de 20 yrkesgrupperna med de högsta andelarna som inte har eller inte vet om de har företagshälsovård genom sitt arbete. Informationen är hämtad från Region Stockholms folkhälsoenkät 2021. Av figuren framgår att med några få undantag är det inom lågkvalificerade yrkesgrupper som de högsta andelarna rapporterar att de är tveksamma till om de har tillgång till företagshälsovård genom sitt arbete. Yrkesgruppen med högst andel med tveksam tillgång till företagshälsovård var djuruppfödare och djurskötare där 76 procent rapporterade detta.
Referenser kapitel 5
1. Arbetsmiljöverket. Ansvar och befogenhet i arbetsmiljön [broschyr] [Internet]. Arbetsmiljöverket; 2015 [citerad 15 mars 2024]. Tillgänglig vid: https://www.av.se/globalassets/filer/publikationer/broschyrer/ansvar-och-befogenhet-i-arbetsmiljon-broschyr-adi379.pdf