Introduktion
Att vara utan arbete, arbeta under osäkra anställningsvillkor eller inom riskfyllda yrken är några aspekter av arbetslivet som påverkar hälsan. I arbetshälsorapporten beskrivs arbetslivet ur dessa aspekter.
Arbetsmarknaden i Stockholms län
Ett högt arbetslivsdeltagande är önskvärt för både yngre och äldre. Att vara i arbetsför ålder och inte arbeta kan leda till många negativa konsekvenser för en individs hälsa och ekonomi.
Arbete och hälsa
Enligt Folkhälsorapporten 2023 för Stockholms län har andelen med god eller mycket god självskattad hälsa i länet ökat de senaste åren. Rapporten visar också att medellivslängden ökat.
Arbetsförmåga
Arbetsförmåga bestäms både av individens hälsa och arbetets krav. Här beskriver vi andelar i yrkesgrupper som bedömer att de på grund av sin hälsa inte kan arbeta kvar i sitt nuvarande yrke om två år.
Arbetsmiljöansvar
Arbetsgivaren har alltid huvudansvaret för arbetsmiljön men uppgifter kan delegeras. Företagshälsovården ska anlitas om arbetsgivaren själv inte kan hantera sitt arbetsmiljöarbete.
Arbete och tillgång till vård
Att erbjuda medborgarna grundläggande hälso- och sjukvårdstjänster ingår som en del av den allmänna välfärden. Det innebär att dessa tjänster ska vara tillgängliga för alla, oavsett ekonomiska förutsättningar.
Sammanfattning av rapportens viktigaste resultat
Uppnår Stockholms län sina visioner ur ett arbetsmarknadsperspektiv?
Från analys till handling
Med utgångspunkt i de viktigaste resultaten som framkommer i rapporten finns det några områden som är särskilt angelägna att förbättra för att uppnå en god och jämlik hälsa i den arbetande befolkningen.
Metod
Arbetshälsorapport 2024 bygger i stor utsträckning på Region Stockholms folkhälsoenkät: Hälsa Stockholm, som har skickats ut vart fjärde år sedan 1990.