- Varför Miljöhälsa Online?
- Metod
- Miljöhälsa i befolkningen
- Luftföroreningar utomhus
- Buller i samhället
- Klimatförändringar
- Grönstruktur
- Kemikalier och andra miljöföroreningar
- Inomhusmiljö
- UV-strålning
- Miljötobaksrök
- Allergier och annan överkänslighet
- Jämlik miljöhälsa
- Hållbar utveckling för en god miljörelaterad hälsa
- Samling interaktiva kartor
- Kontakt och ansvarsområden
- Miljöhälsa online
- UV-strålning
- Befintlig sida: Hur barn påverkas av UV-strålning
Hur barn påverkas av UV-strålning
Solljus har stor betydelse för barns hälsa. Att vistas i solen dagligen kan bland annat minska sömnproblem och depression och är även viktigt för en normal tillväxt av skelettet. Att bränna sig i solen är dock en riskfaktor för att utveckla hudcancer i vuxen ålder. Allt fler barn i länet skyddas mot solen, med det är fortfarande vanligt att barn bränner sig.
Hitta på sidan
Hur påverkas barn av solljus?
Solljus har stor betydelse för barns fysiska och mentala hälsa. Solljuset styr vår dygnsrytm genom att dämpa produktionen av sömnhormonet melatonin. Att dagligen vistas i solen minskar därmed sömnproblem och depression. Solljuset behövs också för att D-vitamin ska kunna bildas i huden, vilket är viktigt för en normal benbildning och tillväxt av skelettet. Ytterligare en positiv effekt av solljus är att det kan förbättra hudsjukdomar, såsom eksem och psoriasis.
Men solljuset kan också ha negativa effekter på barns hälsa. Dessa är främst kopplade till hudskador som kan uppkomma hos barn som ofta bränner sig i solen. Tecken på att ett barn har varit för länge i solen är att det uppkommer sveda och rodnad. Att som barn bränna sig ofta i solen har betydelse för den sammanlagda mängden av exponering för solljus och ökar sannolikheten att drabbas av hudcancer senare i livet då det orsakar skadar på DNA i kroppens hudceller. Barn med lite pigment, till exempel ljushyade och rödhåriga, är särskilt känsliga för solljus.
Ben White / unsplash.com