Rapporter och kunskapsstöd

Vi på Centrum för arbets- och miljömedicin tar fram rapporter och kunskapsstöd om hälsobesvär knutna till arbetsmiljö och miljö. Ladda gärna ner och läs eller skriv ut våra material utan kostnad! Du får gärna skriva ut flera exemplar ifall du till exempel vill använda dem i en utbildning eller dela ut dem på en mottagning.

Filtrera

Filtrering

Arbetsmiljö och hälsa
Miljö och hälsa
Återställ
Rapporter
Faktablad, guider m.m.
Återställ

Visar 10 dokument

Sorterar på: Publikationsår

Bokstavsordning
Publikationsår

2025

Ida-Märta Rhen, Mikael Forsman

Rapporten visar att ergonomers bedömningar av fysisk belastning med hjälp av observationsmetoder ofta skiljer sig – både mellan personer och vid upprepade tillfällen. Det kan påverka vilka arbetsmiljöåtgärder som väljs.

Se mer

Omslag Riskbedömning av repetitivt och handintersivt arbete

2025

Annika Lindahl Norberg, Per Gustavsson, Carolina Bigert

En guide med information och rekommendationer kring skift- och nattarbete för arbetsgivare, chefer och schemaläggare.

Se mer

Omslag "Att planera skift och nattarbete i vård och omsorg

2025

Centrum för arbets- och miljömedicin (CAMM)

Isocyanater är mycket reaktionsbenägna kemikalier som har ett brett användningsområde. I detta faktablad tar vi upp vad isocyanater är, var de förkommer, vilka hälsoriskerna är, hur man bäst skyddar sig samt vilka lagar och regler som gäller för personer som arbetar med isocyanater.

Se mer

Omslag Isocyanater i arbetet

2025

Per Gustavsson, Anders Lindén

Både astma och KOL är allvarliga luftvägssjukdomar som kan orsakas och/eller förvärras av faktorer i arbetsmiljön. Detta faktablad riktar sig i första hand till primärvård och företagshälsovård med syftet att öka kunskapen om arbetsmiljöns betydelse för dessa sjukdomar.

Se mer

Omslag Arbetsrelaterade luftvägssjukdomar

2025

Laura Maclachlan, Östen Axelsson, Andrei Pyko, Antonios Georgelis, Anne-Sophie Merritt, Charlotta Eriksson

Hur påverkas barn i Stockholms län av trafikbuller – och kan grönområden göra skillnad? En ny kartläggning visar att många barn bor i bullriga miljöer, men också att naturen kan spela en viktig skyddande roll.

Se mer

Omslag Trafikbuller och barns välbefinnande och hälsa i Stockholms län

2025

Carin Håkansta

Algoritmisk arbetsledning, där AI och algoritmer används för att fördela, övervaka och utvärdera arbete, blir allt vanligare . I denna rapport från Karolinska Institutet beskrivs hur denna utveckling kan påverka arbetsmiljön.

Se mer

Omslag "Vad händer med arbetsmiljön när AI blir chef?"

2024

Annika Lindahl Norberg, Maria Plato

Resultat och rekommendationer från ett projekt med syftet att tillsammans med chefer och personer som arbetar med chefsstöd utforska hur man kan möta utmaningar med arbetsanpassning vid psykisk ohälsa.

Se mer

Omslag Arbetsanpassning vid psykisk ohälsa

2024

Marina Jonsson, Ulla-Britt Andersson, Catherine Fahlén Zelander, Alexandra Lövquist, Leena Oscarson, Emmanouela Sdona, Annelie Turesson

Med den här rapporten vill vi öka kunskapen kring hur det är att vara barn med allergi, kring hur det allergiförebyggande arbetet kan se ut och kring vilka möjligheter som finns att faktiskt minska konsekvenserna i vardagen för de här barnen och därigenom förbättra deras livskvalitetet.

Se mer

Omslag Att göra skillnad i vardagen för barn med allergi omslag

2024

Gun Johansson, Ninni Norlinder, Theo Bodin

Det finns stora skillnader mellan olika grupper när det gäller den arbetsrelaterade hälsan i Stockholms län, visar den senaste arbetshälsorapporten. Bland annat visar rapporten att kroppslig smärta varierar stort mellan yrken.

Se mer

Omslag Arbetshälsorapport 2024

2024

Carolina Bigert och Per Gustavsson

Den här rapporten ger en översikt över kunskapsläget när det gäller arbetstidens betydelse för risken att insjukna i hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och cancer, samt risken för negativ graviditetspåverkan.

Se mer

Omslag Kunskapsöversikt om  arbetstidens betydelse för risken  att insjukna i hjärt-kärlsjukdomar,  typ 2-diabetes, cancer och  graviditetspåverkan

1/7