2.3 Födelseland

Sysselsättningen i Stockholms län är, både bland män och kvinnor, högre bland inrikes födda än utrikes födda. Störst är skillnaden bland kvinnor. 80,4 procent av kvinnor födda i Sverige var 2022 sysselsatta medan motsvarande siffra bland utrikes födda är 63,6 procent (Tabell 2).

  2018 2019 2020 2021 2022
  Män Kv. Män Kv. Män Kv. Män Kv. Män Kv.

Inrikes födda

82,5 80,8 82,4 80,8 81,2 79,3 81,5 79,6 82,6 80,4
Utrikes födda 70,9 62,8 71,5 60,9 69,5 58,3 70,9 59,7 75,4 63,4

Tabell 2. Andel (procent) sysselsatta bland inrikes och utrikes födda män och kvinnor, 20–64 år, i Stockholms län 2022 (källa: Statistikdatabasen SCB).

 

Utrikes födda omfattar människor från många olika delar av världen och beroende på ursprungsland ser bilden väldigt olika ut. Arbetslösheten är relativt låg för personer födda i Europa, Sydamerika och Nordamerika. Däremot är arbetslösheten högre bland personer födda i Afrika och Asien, två världsdelar som det kommit många flyktingar från under det senaste decenniet. Den relativt korta vistelsetiden i Sverige är sannolikt en del av förklaringen bakom den högre arbetslösheten i dessa grupper (12). Även om arbetslösheten är hög bland utrikes födda finns regionala skillnader i andelar som arbetar. En studie har undersökt förvärvsarbete bland flyktingar och deras anhöriga i storstadsregionerna under perioden 2000 till 2017. Resultaten visade att en betydligt större andel av de som initialt bosatt sig i Stockholmsregionen hade en arbetsinkomst tio år senare än de som initialt bosatt sig i regionerna i Göteborg och Malmö-Lund (13).

De som i Region Stockholms folkhälsoenkät (11) uppgivit att de arbetar eller är arbetslösa har grupperats utifrån om de är födda i Norden, i Europa eller i övriga världen. Bland sysselsatta män i Stockholms län var 79 procent födda i Norden och 14 procent födda utanför Europa. Motsvarande siffror bland kvinnor var 82 procent respektive tolv procent (ej i figur).

Män och kvinnor födda i Norden eller övriga Europa är oftare tillsvidareanställda än personer födda utanför Europa. Att vara egen företagare är vanligare bland män än kvinnor, oavsett födelseland. Bland män födda i Norden och övriga Europa rapporterade femton procent att de driver eget företag. Motsvarande andelar bland kvinnor var åtta procent.

Vi vet att utrikes födda i större utsträckning än födda i Sverige tenderar att befinna sig i segment av arbetsmarknaden som ställer låga krav på kvalifikationer, med låg lön och bristfällig arbetsmiljö (8). Denna bild bekräftas även av resultat från folkhälsoenkäten.

Figur 10 visar andelar sysselsatta och arbetslösa bland män och kvinnor med olika födelseland.  Separata beskrivningar av sysselsatta görs utifrån om de är tillsvidareanställda, tidsbegränsat anställda eller egenföretagare. Födelseland kategoriseras som född i Norden, född i övriga Europa utanför Norden och född i övriga världen. Informationen kommer från Region Stockholms folkhälsoenkät 2021.  Av figuren framgår att oavsett födelseland har majoriteten en tillsvidareanställning. Det är dock större andelar bland de födda i Norden som har det. 80 % av män födda i Norden har tillsvidareanställning och 76 % bland kvinnor som är födda i Norden§. Motsvarande siffror för både män och kvinnor födda i övriga världen är 70 %.  En högre andel bland män och kvinnor födda i övriga världen har tidsbegränsade anställningar eller är arbetslösa än de födda i Norden eller övriga Europa.
Figur 10. Andelar sysselsatta och arbetslösa bland män och kvinnor med olika födelseland (källa: Region Stockholms folkhälosenkät 2021). Figur 10 visar andelar sysselsatta och arbetslösa bland män och kvinnor med olika födelseland. Separata beskrivningar av sysselsatta görs utifrån om de är tillsvidareanställda, tidsbegränsat anställda eller egenföretagare. Födelseland kategoriseras som född i Norden, född i övriga Europa utanför Norden och född i övriga världen. Informationen kommer från Region Stockholms folkhälsoenkät 2021. Av figuren framgår att oavsett födelseland har majoriteten en tillsvidareanställning. Det är dock större andelar bland de födda i Norden som har det. 80 % av män födda i Norden har tillsvidareanställning och 76 % bland kvinnor som är födda i Norden§. Motsvarande siffror för både män och kvinnor födda i övriga världen är 70 %. En högre andel bland män och kvinnor födda i övriga världen har tidsbegränsade anställningar eller är arbetslösa än de födda i Norden eller övriga Europa.

Av kvinnliga ”chefer” och ”verkställande direktörer” var 100 procent födda i Norden. Övriga yrkesgrupper med högst andel anställda kvinnor med nordiskt ursprung var alla sådana som kräver akademiska utbildningar (Figur 11). Omvänt var 88 procent av ”snabbmatsalspersonal, köks- och restaurangbiträden med flera” och 65 procent av ”städare och hemservicepersonal med flera” födda utanför Norden (Figur 12). Utmärkande för de flesta yrkesgrupper med högst andel födda utanför Norden är att de är yrken med låga utbildningskrav.
Hundra procent av manliga ”officerare”, ”piloter, fartygs- och maskinbefäl med flera” och ”poliser” var födda i Norden. I likhet med kvinnorna har män samma utfall: hög andel födda inom Norden i yrken med höga kvalifikationskrav. Några undantag finns dock såsom ”andra bevaknings- och säkerhetsyrken” och ”elektroreparatörer ” (Figur 13).

Figur 11 visar de 10 yrkesgrupper med störst andel födda i Norden bland kvinnor i Stockholms län. Informationen är hämtad från Region Stockholms folkhälsoenkät 2021.  Bland kvinnliga verkställande direktörer samt chefer var 100 % födda i Norden. Övriga yrkesgrupper bland kvinnor med högst andelar födda i Norden var genomgående sådana med höga kvalifikationskrav.
Figur 11. De tio yrkesgrupper med störst andel födda i Norden bland kvinnor i Stockholms län (källa: Region Stockholms folkhälosenkät 2021). Figur 11 visar de 10 yrkesgrupper med störst andel födda i Norden bland kvinnor i Stockholms län. Informationen är hämtad från Region Stockholms folkhälsoenkät 2021. Bland kvinnliga verkställande direktörer samt chefer var 100 % födda i Norden. Övriga yrkesgrupper bland kvinnor med högst andelar födda i Norden var genomgående sådana med höga kvalifikationskrav.
Figur 12 visar de 10 yrkesgrupper med störst andel som är födda utanför Norden bland kvinnor i Stockholms län. Informationen är hämtad från Region Stockholms folkhälsoenkät 2021.  Av figuren framgår att yrkesgruppen med högst andel anställda kvinnor som är födda utanför Norden, 88 %, är snabbmatspersonal, köks- och restaurangbiträden med flera. Näst högst andel utlandsfödda anställda bland kvinnor finns bland städare och hemservicepersonal med flera.  Yrkesgrupper med högst andel kvinnor födda utanför Norden är med ett undantag yrkesgrupper med låga kvalifikationskrav. Undantagen från detta utgörs av universitets och högskolelärare av vilka 41 % var födda utanför Norden.
Figur 12. De tio yrkesgrupper med störst andel födda utanför Norden bland kvinnor i Stockholms län (källa: Region Stockholms folkhälosenkät 2021). Figur 12 visar de 10 yrkesgrupper med störst andel som är födda utanför Norden bland kvinnor i Stockholms län. Informationen är hämtad från Region Stockholms folkhälsoenkät 2021. Av figuren framgår att yrkesgruppen med högst andel anställda kvinnor som är födda utanför Norden, 88 %, är snabbmatspersonal, köks- och restaurangbiträden med flera. Näst högst andel utlandsfödda anställda bland kvinnor finns bland städare och hemservicepersonal med flera. Yrkesgrupper med högst andel kvinnor födda utanför Norden är med ett undantag yrkesgrupper med låga kvalifikationskrav. Undantagen från detta utgörs av universitets och högskolelärare av vilka 41 % var födda utanför Norden.
Figur 13 visar de 10 yrkesgrupper med störst andel födda i Norden bland män i Stockholms län. Informationen är hämtad från Region Stockholms folkhälsoenkät 2021. Figuren visar att bland män finns tre yrkesgrupper där 100 % är födda i Norden. Dessa yrkesgrupper är ”poliser”, ”piloter, fartygs- och maskinbefäl med flera” samt ”officerare”.  Övriga yrkesgrupper med högst andel män födda i Norden är en blandning av sådana med både höga och låga kvalifikationskrav.
Figur 13. De tio yrkesgrupper med störst andel födda i Norden bland män i Stockholms län (källa: Region Stockholms folkhälosenkät 2021). Figur 13 visar de 10 yrkesgrupper med störst andel födda i Norden bland män i Stockholms län. Informationen är hämtad från Region Stockholms folkhälsoenkät 2021. Figuren visar att bland män finns tre yrkesgrupper där 100 % är födda i Norden. Dessa yrkesgrupper är ”poliser”, ”piloter, fartygs- och maskinbefäl med flera” samt ”officerare”. Övriga yrkesgrupper med högst andel män födda i Norden är en blandning av sådana med både höga och låga kvalifikationskrav.

Två yrkesgrupper bland män som utmärks av att en hög andel av de anställda männen var födda utanför Norden var ”städare och hemservicepersonal med flera” och ”undersköterskor” där 89 respektive 84 procent var födda utanför Norden (Figur 14).

Figur 14 visar de 10 yrkesgrupper med störst andel födda utanför Norden bland män i Stockholms län. Informationen är hämtad från Region Stockholms folkhälsoenkät 2021. Av figuren framgår att högst andel födda utanför Norden bland män är städare och hemservicepersonal med flera där 89 % är det.  Därefter följer manliga undersköterskor där 84 % är födda utanför Norden. Övriga yrkesgrupper med hög andel män födda utanför Norden finns inom restaurangverksamhet, hälso- och sjukvård och transport och är till störst del sådana med låga kvalifikationskrav.
Figur 14. De tio yrkesgrupper med störst andel födda utanför Norden bland män i Stockholms län (källa: Region Stockholms folkhälosenkät 2021). Figur 14 visar de 10 yrkesgrupper med störst andel födda utanför Norden bland män i Stockholms län. Informationen är hämtad från Region Stockholms folkhälsoenkät 2021. Av figuren framgår att högst andel födda utanför Norden bland män är städare och hemservicepersonal med flera där 89 % är det. Därefter följer manliga undersköterskor där 84 % är födda utanför Norden. Övriga yrkesgrupper med hög andel män födda utanför Norden finns inom restaurangverksamhet, hälso- och sjukvård och transport och är till störst del sådana med låga kvalifikationskrav.

Orsakerna till den ojämna fördelningen av utrikes och inrikes födda mellan yrkesgrupper kan bero på utbud och efterfrågan. Orsaker på utbudssidan handlar om huruvida utrikesföddas kvalifikationer och språkkunskaper motsvarar de jobb de befinner sig i. Genom språk- och yrkesutbildningar för utrikesfödda kan den ojämna fördelningen utifrån födelseland i så fall utjämnas. Orsaker på efterfrågesidan kan innebära diskriminering från arbetsgivare som i sin tur kan bero på okunskap och fördomar kring olika grupper (14).

Referenser kapitel 2

1. Paul KI, Scholl H, Moser K, Batinic B. Employment status, psychological needs, and mental health: Meta-analytic findings concerning the latent deprivation model. Front Psychol [Internet]. 02 mars 2023 [citerad 14 mars 2024];14. Tillgänglig vid: https://www.frontiersin.org/journals/psychology/articles/10.3389/fpsyg.2023.1017358/full

2. Bryngelson A. Long-term sickness absence and social exclusion. Scand J Public Health [Internet]. november 2009 [citerad 14 mars 2024];37(8). Tillgänglig vid: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19726527/

3. Hammarström A. Arbetslöshet och ohälsa : om ungdomars livsvillkor. Lund: Studentlitteratur; 1996. 283 s.