Studie- och yrkesvägledning vid neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

2022

Sven Bölte, Marina Jonsson, Allan Toomingas

Arbetsmiljö och hälsa, Rapporter

Den här rapporten är del i projektet ”Digitalt kunskapsstöd för studie- och yrkesvägledning av personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (JobbaFrisk NPF).

Studie- och yrkesvägledning för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) är ett område där det finns lite forskning, särskilt i Sverige. Vägledning behöver i det här fallen ofta anpassas extra noga efter individens behov och styrkor, och det kan krävas mer tid och flera möten än vanligt. Fokus bör ligga på möjligheter och vara praktisk, gärna med saker som praktik eller studiebesök. Rapporten tar också upp brister, som avsaknad av tydliga riktlinjer och samarbete mellan olika aktörer. Rapporten lyfter också frågan om öppenhet kring diagnosen med arbetsgivare och kollegor, något som både kan leda till bättre stöd men också till risk för stigma eller diskriminering.

Rapporten är del i projektet ”Digitalt kunskapsstöd för studie- och yrkesvägledning av personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (JobbaFrisk NPF) och är tänkt att utgöra ett komplement både till webbplatsen JobbaFrisk NPF (jobbafrisknpf.se) samt till den mer omfattande kunskapsöversikten.

Länk till kunskapsöversikt (pdf)

Omslag Studie- och yrkesvägledning vid NPF