Hallå där Pernilla Wiebert - ny chef för Enheten för arbetsmedicin!
Hon har en lång karriär som yrkeshygieniker bakom sig men att CAMM:s nya enhetschef hittade hem började egentligen som ett lyckligt missförstånd.
Den 1 februari 2018 tillträdde yrkeshygieniker Pernilla Wiebert som chef för Enheten för arbetsmedicin, som arbetar med att identifiera och förebygga kemiska och fysikaliska arbetsmiljörisker på Centrum för arbets- och miljömedicin (CAMM). Hon är dock långt ifrån någon nykomling på CAMM utan har jobbat som yrkeshygieniker på Enheten för arbetsmedicin sen 2007.
Hur känns det nu efter dina första månader som chef?
- Det känns jättespännande och jag ser fram emot att kunna vara med och påverka mer hur verksamheten styrs. Det har aldrig varit mitt mål i livet att bli chef men nu öppnade sig den här möjligheten och den tidigare enhetschefen Marie Lewné har verkligen stöttat mig i beslutet att tacka ja till tjänsten.
Vilka egenskaper tror du gör dig till en bra chef?
- Jag är ganska lugn vilket gör att jag sällan reagerar på oförutsedda situationer med att bli stressad och defensiv. Jag tror att jag också är en god lyssnare som har lätt för att se situationer ur olika synvinklar. Min inställning är att chefens roll är att underlätta sina medarbetares arbete, se till att de har de bästa förutsättningarna för att kunna göra sitt bästa och utvecklas och må bra på jobbet. Jag tror också det är en stor fördel att jag känner och förstår verksamheten så väl.
Hur tänker du kring enhetens arbete framöver?
- Jag ser bland annat fram emot att fortsätta utveckla vårt samarbete med de andra arbets- och miljömedicinska klinikerna runt om i landet vilket också var något som Marie Lewné, vår tidigare chef, också var väldigt engagerad i. Jag är också ordförande i hygienikernas yrkesförening, SYMF, så det är ett arbete som också drivs därifrån. Vi har till exempel startat upp nätverk kring bland annat utbildning, exponering och vibrationer där hygieniker och arbetsmiljöingenjörer från hela landet medverkar.
Du började på CAMM som yrkeshygieniker 2007 men du kom ju faktiskt hit tidigare än så?
- Ja, jag kom hit redan 1999 när jag fick en projektanställning. Då hade jag ingen arbetsmiljöbakgrund alls utan jag var utbildad biolog med inriktning mot ekologi och kemi. Egentligen sökte jag jobbet för att jag fastnade för ordet ”miljömedicin” i jobbannonsen. Jag tänkte, ”miljö, det låter som biologi” och det är ju mitt område. Jag minns att när jag skulle på intervjun så hade jag tappat bort jobbannonsen och jag hade ju säkert 20 ansökningar ute så jag var inte helt säker på vad det var jag hade sökt. Bara att det var nåt med miljö och var det låg någonstans. Men jag hade tur för de började med att beskriva det tilltänkta arbetet, så jag kom undan utan att bli avslöjad.
Projektet handlade om arbetsmiljön i återvinningsbranschen och gav Pernilla både en god introduktion i vad en yrkeshygieniker jobbar med och en vilja att lära sig mer. Hon kom in på forskarutbildningen och doktorerade 2007 med avhandlingen ”Effekten av luftvägsexponering och våtarbete hos personer med allergi eller annan överkänslighet – epidemiologi och mekanismer”.
Sen dess har du varit anställd på CAMM…
- Ja. Jobbet som yrkeshygieniker har hela tiden känts väldigt intressant och bjudit på nya utmaningar, varje dag lär jag mig något nytt, det är en ständig utveckling. Nu går jag in i en ny utmaning och är glad och tacksam över att ha fått det här förtroendet.
Text och foto: Sarah Wiklund
Publicerad 2018-04-11
Senast ändrad 2024-03-11
Senaste nyheterna
- Allergiförebyggande arbete ger bättre vardag för barn och unga med allergi
- Astma ökar risken för sjukfrånvaro hos unga vuxna
- Mätningar av cancerframkallande luftföroreningar i Stockholm under hösten
- Pris för bästa avhandling och Life Time Achievement Award till CAMM-medarbetare
- Risk för mycket höga kvartshalter i luften vid arbete med konstgjord sten
- Ny guide ska hjälpa vårdverksamheter som har digitala patientmöten att behålla en bra arbetsmiljö
- Stora skillnader i den arbetsrelaterade folkhälsan i Stockholms län
- Ny guide ger läkare i primärvården stöd kring patienter med jobbrelaterad ohälsa
- Omfattande nattarbete ökar risken för stroke, hjärtinfarkt och för tidig födsel
- Rekordmånga stockholmare svarade på frågor om hur miljön påverkar deras hälsa