
Nu öppnar ”Miljöhälsa på karta” – ett nytt verktyg för kommuners miljöhälsoarbete
”Miljöhälsa på karta” är ett nytt digitalt kartverktyg som gör det möjligt att analysera och visualisera hur olika miljöfaktorer påverkar befolkningen i Stockholms län. Verktyget vänder sig framför allt till tjänstemän och beslutsfattare inom kommuner och region som arbetar med fysisk planering, miljö- och folkhälsofrågor.
Hur mycket utsätts invånarna i din kommun för buller och luftföroreningar och hur stor andel har långt till närmaste grönområde? Vilka områden är särskilt utsatta för flera miljörelaterade hälsorisker samtidigt? Och hur ser relationerna ut mellan miljöfaktorer och socioekonomi? Dessa frågor kan nu besvaras med hjälp av ”Miljöhälsa på karta”, en GIS*-baserad portal som samlar och visualiserar data om olika miljöfaktorer som kan påverka hälsa i Stockholm län.
– Vi har länge saknat ett verktyg som kan ge en samlad bild av befolkningens exponering för olika miljöfaktorer och som därmed kan ge underlag för bedömning om hälsopåverkan. Den här karttjänsten fyller det tomrummet och gör det möjligt att analysera miljörelaterade hälsorisker på en mer detaljerad nivå än tidigare, säger Östen Axelsson, handläggare på Centrum för arbets- och miljömedicin (CAMM) och en av forskarna bakom verktyget.
Så fungerar verktyget
”Miljöhälsa på karta” bygger på geografisk information där befolkningsdata kombineras med exponeringsdata för olika hälsorelaterade miljöfaktorer. Det gör det möjligt att identifiera områden och grupper som löper särskilt stor risk att drabbas av hälsoproblem på grund av miljön. Verktyget kan användas för att:
- Analysera hälsorisker i specifika områden – till exempel ta reda på vilka skolor i en kommun som är mest utsatta för luftföroreningar eller buller.
- Jämföra olika områden med varandra – se hur befolkningens exponering för miljöfaktorer som påverkar hälsan i en kommun skiljer sig från länets genomsnitt.
- Identifiera särskilt sårbara grupper – exempelvis områden där socioekonomiskt utsatta invånare är extra utsatta för miljöfaktorer som påverkar hälsan negativt.
- Följa utvecklingen över tid – genom regelbundna uppdateringar blir det på sikt möjligt att se trender och utvärdera effekten av olika åtgärder.
Underlag för bättre beslutsfattande
Målgruppen för verktyget är framför allt tjänstemän och beslutsfattare inom kommunerna i Stockholms län samt Region Stockholm som arbetar med fysisk planering, miljö, hållbarhet och folkhälsa. Med hjälp av ”Miljöhälsa på karta” kan de få ett bättre faktaunderlag för att planera och prioritera insatser för en hälsosammare miljö.
– Vi hoppas att det här ska bli ett värdefullt stöd för kommunerna i deras arbete. Verktyget gör det möjligt att se var insatser behövs som mest och kan bidra till att skapa mer jämlika och hälsosamma livsmiljöer för alla invånare, säger Östen Axelsson
Webbinarier under våren
För att fler ska kunna dra nytta av verktyget arrangeras två webbinarier under våren där deltagarna får en genomgång av ”Miljöhälsa på karta” och hur det kan användas i praktiken. Då finns även möjlighet att ställa frågor till experterna bakom verktyget.
”Miljöhälsa på karta” drivs av CAMM inom Region Stockholm i nära samarbete med Institutet för Miljömedicin vid Karolinska Institutet. Systemet uppdateras och underhålls löpande för att ge aktuella och tillförlitliga data.
Läs mer och testa verktyget här
Anmäl dig till ett webbinarium där du lär dig mer om Miljöhälsa på karta
*Ett geografiskt informationssystem (GIS) är ett datorbaserat system som kan användas för att samla in, lagra, bearbeta, analysera och presentera geografiska data.
Publicerad 2025-03-12
Senaste nyheterna
- Ny satsning för att förbättra barns hälsa vid trångboddhet i utsatta områden
- Fem frågor om miljö och hälsa: Så påverkas vi av trafikbuller
- Forskare och byggföretag samarbetar för bättre organisatorisk och social arbetsmiljö i byggbranschen
- Lapptest ger svar på vad som orsakar kontaktallergin
- Nya mätmetoden ”Smarta kläder” kan förebygga skadlig belastning i fysiskt tunga jobb
- Kan hälso- och sjukvården bli en del av lösningen på klimatkrisen?
- Nationellt möte om hur människor påverkas av miljöfaktorer
- Test av stockholmares lungfunktion under Kulturfestivalen och Bilfria helger på Sveavägen
- Så kan chefer jobba mer framgångsrikt med arbetsanpassning vid psykisk ohälsa
- Vilka risker finns det med nanomaterial i arbetsmiljön?