Barn

Ny satsning för att förbättra barns hälsa vid trångboddhet i utsatta områden

Vid Centrum för arbets- och miljömedicin (CAMM) startar nu en satsning för att förbättra hälsan hos barn med luftvägsbesvär som bor trångt i utsatta områden. Ett viktigt fokus i projektet är att minska de negativa hälsoeffekterna av dålig inomhusmiljö. Målet är också att samla mer kunskap om möjligheterna att skapa hälsosamma boendemiljöer för dessa barn trots utmanande förhållanden.

Barn som bor i utsatta områden bor ofta trångt vilket kan leda till en försämrad inomhusmiljö med fukt, mögel och dålig luftkvalitet. För barn med luftvägssjukdomar som astma kan det innebära att sjukdomen förvärras. 

− Barn som har någon form av luftvägssjukdom är särskilt känsliga för dålig innemiljö.  De riskerar att bli sjukare i de här miljöerna och besvären riskerar att kvarstå upp i vuxen ålder, säger Marina Jonsson, allergisamordnare på CAMM, som leder projektet. 

På CAMM startar därför nu ett projekt där forskare ska testa och utvärdera en metod som minskar påfrestningarna från en bristfällig inomhusmiljö och stärker familjernas möjligheter att förbättra barnens hälsa.  

Hembesök och intervjuer med föräldrar 

En central del i metoden är hembesök av en allergisjuksköterska som genomför hälsoundersökningar av barnen. I hälsoundersökningarna ingår bland annat lungfunktionsmätningar och allergitester. Allergisjuksköterskan gör också en inventering av hemmiljön och ger evidensbaserade råd om hur den kan förbättras.  

Forskarna kommer dessutom att  göra  fokusgruppsintervjuer med föräldrar till barn i utsatta områden för att få en bättre förståelse av hur barnens hälsa påverkas av boendemiljön, vilka utmaningar familjerna står inför och vilka lösningar de själva ser. 

− Målet är att samla mer kunskap om hur vi kan skapa hälsosamma boendemiljöer där barn kan växa upp på jämlika villkor i en hållbar och trygg närmiljö, säger Marina Jonsson. 

− För att kunna skapa en långsiktig och hållbar förbättring i de här områdena behöver vi också knyta kontakter med kommunens miljökontor och andra viktiga aktörer i Stockholms län. Vi vill bygga starkare samarbeten mellan forskning, hälso- och sjukvård och bostadspolitik, så att fler barn får en bättre boendemiljö och en mer jämlik tillgång till vård. 

Pilotundersökning med 30 barn 

I en första pilot-undersökning kommer metoden att utvärderas på cirka 30 barn. Om resultaten är positiva hoppas forskarna att kunna göra en större insats och nå fler barn i liknande boendemiljöer. 

En del av Stockholms miljöhälsoprogram

Pilotstudien genomförs inom ramen för Stockholms miljöhälsoprogram, ett sexårigt forskningsprogram som drivs gemensamt av CAMM, Region Stockholm,  och Institutet för miljömedicin, IMM, vid Karolinska Institutet. 

 

Foto: Angel Nieto

Publicerad 2025-03-12