Hudbesvär orsakade av munskydd under pandemin

Hudallergimottagningen på Centrum för arbets- och miljömedicin (CAMM) får ofta frågor och en del remisser om hudbesvär och munskydd. Här kan du läsa vad vi vet och vilka råd vi ger.

Hudallergimottagningen på Centrum för arbets- och miljömedicin (CAMM) får ofta frågor och en del remisser om hudbesvär och munskydd. Framförallt frågor om munskydden kan orsaka allergier. Hittills har vi själva inte sett några fall, eller hört från våra hudkollegor runt om i Sverige, om några fall där testning har visat på hudallergi från munskydd.

Däremot är det vanligt att munskydd ger besvär i ansiktet och bakom öronen. Framförallt för personal i sjukvård och hemsjukvård som måste ha munskydd under långa arbetspass. Hudbesvären orsakas av att det blir fuktigt under munskyddet och att munskyddet skaver och irriterar huden vilket kan göra att det uppstår rodnad, hudfjällning och klåda. Det kan man behandla med en mild kortisonkräm, hydrokortison, en gång om dagen i några dagar och därefter varannan dag under 1-2 veckor. Personer som har eksem eller en känslig hud kan förebygga hudbesvär med mjukgörande kräm.

Om man har en fetare hud eller tendens till akne så kan instängdheten orsaka mer aknebesvär. Aknen får man då behandla med aknemedel.

De som får hudbesvär bör uppmuntras att före arbetspasset smörja sig med en mjukgörande kräm och undvika att smink, som täpper till hudporerna. Skavsår bakom öronen kan undvikas om man använder munskydd med knytband. Det finns silikonbaserade plåster som kan hjälpa om man har stora besvär med skavsår.