
Uppmaning till frisörer: skydda era händer!
Vatten, schampo, hårfärg, blekmedel, permanent, stylingprodukter – frisörers arbetsmiljö kryllar av eksem- och allergiframkallande ämnen. I ett nytt faktablad uppmanar Centrum för arbets- och miljömedicin frisörer att skydda händerna.
Det finns många skäl till varför frisörer bör skydda sina händer i arbetet. Våtarbete mer än två timmar om dagen. Irriterande och avfettande produkter som schampo. Allergiframkallande ämnen som konserveringsmedel, parfymämnen, metaller (nickel), hårfärgämnen, persulfater i blekmedel samt ämnen i permanentvätskor. Allt detta är riskfaktorer för hudallergi och eksem mitt i frisörernas arbetsmiljö.
- Har man otur kan man som frisör dra på sig livslånga allergier och problem med handeksem som i värsta fall kan leda till att man tvingas byta yrke, säger Marie-Louise Lind, yrkeshygieniker vid Centrum för arbets- och miljömedicin.
Ofta kroniska besvär
När det gäller handeksem visar forskning att frisörer tillhör en yrkesgrupp med förhöjd risk att drabbas. Men kunskapen om riskerna verkar vara liten. Det märker Marie-Louise Lind bland annat bland de patienter som kommer till Centrum för arbets- och miljömedicins patientmottagning.
- Handeksem låter kanske inte så farligt. Men de patienter som kommer till oss har ofta kroniska besvär. Om man utvecklat kroniskt handeksem hjälper det i vissa fall inte ens att ta bort den skadliga hudexponeringen som orsakat eksemet. Det kan vara en mycket dålig prognos överhuvudtaget, säger hon.
Handeksem innebär ofta stora konsekvenser för den som drabbas.
- Handeksem kan leda till att man skäms och inte vill visa händerna. Något som i sin tur kan påverka även privatlivet och leda till psykiskt lidande.
Rätt användning av handskar
Men frisörer kan göra mycket för att undvika att drabbas. I det nya faktablad som Centrum för arbets- och miljömedicin tagit fram ges handfasta tips om hur frisörer kan skydda sina händer på jobbet.
Det är många, men enkla, detaljer att tänka på. Det gäller bland annat att sköta om sina händer genom att smörja dem, att klippa håret före färgning, blekning och permanentbehandling och att använda engångshandskar som ska slängas efter varje arbetsmoment.
- Samtidigt är det viktigt att förstå att handskar i sig, felaktigt använda eller dåliga handskar, kan vara en riskfaktor. Vi rekommenderar plasthandskar i vinyl, PVC, eller gummihandskar i nitrilgummi, säger Marie-Louise Lind.
Text: Helena Edström
Foto: Matton
Publicerat 20160426
Senaste nyheterna
- Nu öppnar ”Miljöhälsa på karta” – ett nytt verktyg för kommuners miljöhälsoarbete
- Ny satsning för att förbättra barns hälsa vid trångboddhet i utsatta områden
- Fem frågor om miljö och hälsa: Så påverkas vi av trafikbuller
- Forskare och byggföretag samarbetar för bättre organisatorisk och social arbetsmiljö i byggbranschen
- Lapptest ger svar på vad som orsakar kontaktallergin
- Nya mätmetoden ”Smarta kläder” kan förebygga skadlig belastning i fysiskt tunga jobb
- Kan hälso- och sjukvården bli en del av lösningen på klimatkrisen?
- Nationellt möte om hur människor påverkas av miljöfaktorer
- Test av stockholmares lungfunktion under Kulturfestivalen och Bilfria helger på Sveavägen
- Så kan chefer jobba mer framgångsrikt med arbetsanpassning vid psykisk ohälsa