Maria Albin i stor artikel om risker med kvartsdamm

I det senaste numret av tidningen Arbetarskydd intervjuas bland annat CAMM:s verksamhetschef, Professor Maria Albin, i en stor artikel om de hälsomässiga konsekvenserna av det svenska gränsvärdet för kvarts.

I januari 2018 meddelade Arbetsmiljöverket att man inte skulle genomföra den tidigare aviserade sänkningen av gränsvärdet för kvarts, från 0,1 till 0,05 milligram per kubikmeter. Detta trots att kvarts enligt experter på det arbets- och miljömedicinska området är en av de allvarligaste exponeringarna på svenska arbetsplatser idag och orsakar dödliga sjukdomar som lungcancer, KOL och silikos (stendammslunga). Tidningen Arbetarskydd lyfter i sitt senaste nummer frågan i en stor artikel där bland annat CAMM:s verksamhetschef Maria Albin intervjuas.

– Vi har ett gap mellan kunskap och praktik som i grunden är oetiskt. Om man känner till att människor utsätts för risker som egentligen är för höga, så finns det ett moraliskt imperativ att åtgärda det i den utsträckning det är möjligt, säger Maria Albin i artikeln.

Gå till artikeln i Arbetarskydd (öppnas i nytt fönster)

 

Publicerad 2019-04-12