Nya råd om introduktion av allergena livsmedel

Livsmedelverket har släppt en ny rapport där de ger råd om hur man bör introducera allergena livsmedel som till exempel nötter och fisk till spädbarn.

Under senare år har flera studier undersökt om det går att minska risken för matallergi genom att aktivt ge barn under ett år vanliga "allergiframkallande" livsmedel, som fisk, ägg, mjölk och jordnötter. Livsmedelsverket och Barnläkarföreningens delförening för allergi och lungmedicin har tillsammans gått igenom forskningen och resultatet har nu publicerats i rapporten ”Råd om introduktion av jordnötter, ägg, mjölk och fisk i relation till utveckling av matallergi”.

– Vår slutsats är att det fortfarande inte finns tillräckligt med stöd för att säga att risken för matallergi minskar hos barn som får äta ägg och jordnöt under sitt första levnadsår, även om det finns vissa studier som tyder på det, säger Ylva Sjögren Bolin, nutritionist och immunolog på Livsmedelsverket.

Risken verkar dock inte heller öka om barn får fisk, ägg, mjölk och jordnötter före ett år.

– Vårt råd är därför att introducera all sorts mat, även fisk, ägg, mjölk, bönor, nötter och jordnötter under barnets första levnadsår, eftersom den maten bidrar med viktiga näringsämnen, säger Ylva Sjögren Bolin.

Publicerad 2019-06-20