Nyfikenhet och tävlingslust vid Öppet hus

Det rådde full aktivitet hos Centrum för arbets- och miljömedicin under Öppet hus i oktober. Runt 250 personer kom för att under en eftermiddag ta del av invigningstal, prova-på-stationer, tipspromenad och inspirationsföreläsningar. 

Öppet hus

Besökarna vid Öppet hus kunde bland annat ta del av prova-på-staioner och en tipsrunda.

- Tanken var att upplägget med många stationer och föredrag skulle ge besökarna en inblick i hela vår breda verksamhet. Och jag tror att Öppet hus gav omvärlden en bra bild av vad Centrum för arbets- och miljömedicin är och vilken funktion vi fyller, säger verksamhetschef Per Gustavsson.

Under sommaren 2014 flyttade Centrum för arbets- och miljömedicin från Karolinska sjukhusområdet och Karolinska Institutets campus till nya lokaler på Solnavägen 4, vid Torsplan i Stockholm. Flytten innebär att samtliga fyra enheter – arbetshälsa, arbetsmedicin, arbets- och miljödermatologi och miljömedicin – numera finns i gemensamma lokaler.

Syftet med Öppet hus eftermiddagen den 14 oktober var att visa upp den breda verksamheten och den nya adressen för arbets- och miljömedicinskt orienterade yrkesgrupper och beslutsfattare. Invigningstalade gjorde sjukvårdsdirektören vid Stockholms läns landsting Mikael Ohrling, prefekten vid Institutet för miljömedicin på Karolinska Institutet Ulla Stenius och det folkpartistiska landstingsrådet Birgitta Rydberg, som även ceremoniellt klippte ett band för att förklara verksamheten i de nya lokalerna som officiellt invigd.

”Oväntat och roligt”

De runt 250 besökarna kunde sedan mingla runt i lokalerna och ta del av 14 prova-på-stationer där man bland annat kunde testa sina lungor med spirometri, prova på skyddsutrustning och lära sig mer om stress och belastning på jobbet och hur vi påverkas av luftföroreningar, fukt, vibrationer, buller och allergiframkallande produkter. Det bjöds också på korta inspirationsföreläsningar om hur Centrum för arbets- och miljömedicins praktiskt arbetar för att uppnå målet: att identifiera och förebygga olika risker i arbets- och omgivningsmiljön.

Besökarna kunde om de ville delta i en tipspromenad och totalt var det 56 personer som lämnade in en full tipsrad. Fyra av dessa hade prickat rätt på samtliga 14 frågor men utslagsfrågan gav en ensam vinnare: Gunilla Ekstrand, administratör vid enheten för dermatologi och venereologi vid institutionen för medicin, Solna, vid Karolinska Institutet.

- Det var ju oväntat och väldigt roligt, säger hon och skrattar när hon får telefonsamtalet om att hon vunnit.

- Öppet hus var en mycket trevlig tillställning. Det var roligt att se de nya lokalerna, träffa de anställda och ta del av verksamheten genom prova-på-stationer, tipsrunda och föreläsningar, säger Gunilla Ekstrand.

Helena Edström