Ojämn fördelning i länet av barn som remitteras till allergikonsulent
Antalet barn som remitteras till Allergikonsulentmottagningen på Centrum för arbets- och miljömedicin är ojämnt fördelade i Stockholms läns kommuner. Det visar en kartläggning av verksamheten från 2016 till 2021.
Visa karta över fördelningen i Stockholms län (öppnas i nytt fönster)
Baserat på de remitterade barnens boendekommun var antalet remisser till allergikonsulenterna på Centrum för arbets- och miljömedicin (CAMM) ojämnt fördelade i Stockholm läns kommuner under perioden 2016-2021. Det visar en undersökning av allergikonsulentverksamheten med syftet att ta reda på vilka områden i Stockholms län de remitterade barnen kommer ifrån och ifall det finns områden med få remitterade barn. Flest remitterade barn bor i kommunerna Huddinge, Botkyrka och Stockholm. Från några av kommunerna, exempelvis Nykvarn, Vaxholm och Salem, kommer däremot inga eller väldigt få barn.
- Orsaken till att fördelningen är ojämn mellan kommunerna kan vara att alla mottagningar inte känner till Allergikonsulentmottagningen eller inte har fått in den i sina rutiner, säger Marina Jonsson, mottagningsansvarig för Allergikonsulentmottagningen och allergisamordnare på CAMM.
Allergikonsulenternas uppdrag
Allergikonsulenterna på Centrum för arbets- och miljömedicin har som uppdrag att förbättra omhändertagandet av och minska konsekvenserna i vardagen för barn och ungdomar som lever med allergisjukdom i Stockholms län. Remisser till mottagningen kommer främst från sjukhusens barn och lung-allergikliniker och från barn- och ungdomsmedicinska mottagningar.
Besök hos nyöppnade barn- och ungdomsmottagningar
Som ett resultat av undersökningen har informationsbrev och broschyr om mottagningens verksamhet skickats ut till alla nya barn- och ungdomsmedicinska mottagningar. Allergikonsulenterna har också gjort fysiska och digitala besök hos de nyöppnade barn och ungdomsmedicinska mottagningarna och hos dem som skrivit få remisser.
- Vårt mål är att få en jämnare fördelning i länet. Barn med svåra eller komplicerade allergier som har behov av en allergikonsulent bör få ett besök för att minska konsekvenserna för barnet i vardagen, säger Marina Jonsson.
Från och med våren 2022 kan även primärvården remittera barn till Allergikonsulentmottagningen.
Om undersökningen
Undersökningen av allergikonsulentmottagningen gjordes av (dåvarande) ST-läkare Hannah Yeomans.
Läs mer om Allergikonsulentmottagningen
Publicerad 2022-10-25
Senast ändrad 2022-10-28
Senaste nyheterna
-
Vårmöte i jämlikhetens tecken
-
De prisades för sina insatser inom arbets- och miljömedicin
-
Ökad kontroll över arbetet kan minska risk för förtidspension i yrken med hög fysisk belastning
-
Webbplatsen Jobbafrisk med i Läkemedelsverkets nya riktlinjer för astma
-
Framgångsfaktorer, viktig ny kunskap och framtiden – en intervju med två forskare från BAMSE-projektet
-
Yrke påverkade inte tiden till återgång i arbete efter covid-19
-
Barns lungkapacitet förbättrades när luften blev renare
-
BAMSE-projektet har ökat kunskapen om allergi och astma i över 25 år
-
Psykiskt krävande men också meningsfullt och varierat arbete visar ny rapport om arbetsmiljön i hemtjänsten
-
Samarbete med patientföreningen Atopikerna ska öka kunskapen om handeksem