Ny rapport visar på både utmaningar och möjligheter för nattarbetande sjuksköterskor och barnmorskor
Möjligheten till återhämtning är central för natt- och skiftarbetande sjuksköterskor och barnmorskor vad gäller deras vilja och möjlighet att fortsätta med nattarbete, enligt en ny rapport från CAMM och Karolinska Institutet. Nattarbete kan dock också erbjuda unika möjligheter till utveckling.
- Vår förhoppning är att resultaten och de rekommendationer vi ger i den här rapporten ska kunna användas för att utveckla och organisera natt- och skiftesarbete i hälso- och sjukvården, så att det kan kombineras med god hälsa, motivation och engagemang i en stabil personalstyrka, säger Katarina Kjellberg, enhetschef för Arbetshälsa på Centrum för arbets- och miljömedicin (CAMM), i förordet till rapporten ”Hållbart arbetsliv för nattarbetande sjuksköterskor och barnmorskor”.
Möjlighet till återhämtning visade sig inte oväntat vara ett viktigt område för nattarbetande sjuksköterskor och barnmorskor, då nattarbete är nära sammankopplat med efterföljande trötthet. Därför är det mycket viktigt att schemaläggningen görs så att nattarbetande personal kan få den nödvändiga återhämtningen. Individuella psykologiska, biologiska och sociala variationer tycks dock påverka vad som är ett optimalt schema. Men nattarbete handlar inte bara om trötthet och återhämtning. I rapporten framkommer att det i sjuksköterskans och barnmorskans nattarbete också finns vissa speciella arbetsorganisatoriska förhållanden. Nattarbete ställer till exempel krav på stor självständighet, vilket under rätt förutsättningar kan öka arbetstillfredsställelsen och bidra till en berikad arbetssituation. Under sämre förutsättningar, ofta handlar det om begränsad bemanning, kan kravet på självständighet istället medföra stress och oro för patientsäkerheten och upplevelsen av att vara ensam om ett alltför stort ansvar. En annan positiv aspekt av nattarbetets organisation handlade om att det kan ge möjlighet till klinisk kompetensutveckling inom vård och omvårdnad.
- Här finns en möjlighet för arbetsgivaren att ta vara på det som är unikt positivt för nattarbetet. Den arbetstillfredsställelse som sjuksköterskorna och barnmorskorna som deltog i studien beskriver kan säkras genom att se till att bemanningen är tillräcklig för att inte riskera vårdkvalitet och patientsäkerhet. Möjligheten till klinisk kompetensutveckling under nattskiftet skulle kunna lyftas fram och formaliseras, till exempel med handledar- eller mentorsprogram, säger Annika Lindahl Norberg, en av författarna till rapporten
Under många år har arbetsgivare rapporterat stor brist på sjuksköterskor inklusive barnmorskor. Det har blivit svårare att både rekrytera och behålla dessa i yrket. En orsak som sjuksköterskor anger till att de väljer att lämna sitt yrke är kravet på att arbeta natt och blandade tider på dygnet. Eftersom nattarbete aldrig kommer att kunna undvikas inom sjuk- och förlossningsvården behövs kunskaper om hur organisering av arbetet och arbetmiljön kan förbättras för ett mer hållbart arbetsliv för nattarbetande sjuksköterskor och barnmorskor.
Om rapporten
Rapporten ”Hållbart arbetsliv för nattarbetande sjuksköterskor och barnmorskor. Upplevelser av nattarbetets för- och nackdelar” är baserad på 29 intervjuer som gjordes med sjuksköterskor och barnmorskor i Region Stockholm under hösten 2018 och våren 2019. Studien ingår i ett pågående multidisciplinärt forskningsprogram kring hälsoeffekter av skift- och nattarbete inom hälso- och sjukvården, där CAMM medverkar tillsammans med Institutet för Miljömedicin vid Karolinska Institutet. Rapporten har finansierats av AFA försäkring.
Webbinarium om nattarbete i sjukvården
Anmäl dig gärna till vårt webbinarium "Natt- och skiftarbete i sjukvården - kan vi minska riskerna för personalens hälsa?" den 27 maj.
Publicerad 2021-04-27
Senaste nyheterna
-
Vårmöte i jämlikhetens tecken
-
De prisades för sina insatser inom arbets- och miljömedicin
-
Ökad kontroll över arbetet kan minska risk för förtidspension i yrken med hög fysisk belastning
-
Webbplatsen Jobbafrisk med i Läkemedelsverkets nya riktlinjer för astma
-
Framgångsfaktorer, viktig ny kunskap och framtiden – en intervju med två forskare från BAMSE-projektet
-
Yrke påverkade inte tiden till återgång i arbete efter covid-19
-
Barns lungkapacitet förbättrades när luften blev renare
-
BAMSE-projektet har ökat kunskapen om allergi och astma i över 25 år
-
Psykiskt krävande men också meningsfullt och varierat arbete visar ny rapport om arbetsmiljön i hemtjänsten
-
Samarbete med patientföreningen Atopikerna ska öka kunskapen om handeksem